יום שבת, 30 במרץ 2013

דאלי שלי: מסע במוחו של מטורף



בשבוע שעבר נפתחה במרכז הקונגרסים בחיפה תערוכה המציגה את עבודותיו של אמן הסוריאליזם הספרדי סלבאדור דאלי. פרסומי התערוכה העציבו אותו עוד יותר לנוכח העובדה שאני שוכבת בבית עם רגל פצועה במהלך חול המועד, בזמן שהמוני בית ישראל ממלאים את הכבישים על נשיהם ומנגליהם. אבל אז נזכרתי שכבר נפל בחלקי לראות את הדבר האמתי  . אז החלטתי לכתוב על היום שבו ביקרנו אני ובעלי במוזיאון דאלי בספרד בשנה שעברה.

מוזיאון דאלי ממוקם בעיירה פיגרס (Figueres) שעל רצועת החוף קוסטה בראבה, במרחק של שעתיים נסיעה דרומית לברצלונה. מאחר ידענו שלא נוכל לחזור מחופשה מספרד מבלי לספוג קצת מהטירוף הייחודי של סלבאדור דאלי- האיש והשפם, ניצלנו יום ראשון שמשי לנסיעה של שעתיים ברכבת דרך עיירות ספרדיות קטנות בעלות גגות רעפים אדומים ושדות חיטה נמוכה. עד שלבסוף הגענו למוזיאון דאלי בפיגרס.

הגענו לפיגרס


 עיר הולדתו של סלבדור דאלי ( 1904-1989) היא עיירת קיט קטנה ואין ספק שהאבן השואבת בעיירה הוא המוזיאון – עובדה הידועה לכל נהגי המוניות בעיירה, והסיבה העיקרית לכך שהם אינם מתביישים לגבות מחיר מגוחך מזוג תיירים נלהבים, גם אם מדובר ב-7 דקות של נסיעה מתחנת הרכבת.
אבל שום דבר לא מכין את המבקר למוזיאון שנראה יותר כמו "בית הזיות" פסיכודאלי מכל דבר אחר, שכן כבר בכניסה למבנה הצבוע בחמר אדום, ניתן לראות שהמבנה כולו מכוסה בתבליטי זהב קטנים בצורת לחמניות אפויות ועל הגג מתנוססות ביצי ענק.

ביצים על הגג של מוזיאון דאלי.


דאלי היה ידוע בחיבתו האובססיבית ללחם עד כדי כך שלא רק שקישט את המוזיאון בלחמניות זהב קטנות אלא גם פנה לאופה צרפתי ידוע, בזמן ביקורו בצרפת בשלהי שנות ה-40, וביקש ממנו לפסל לו חדר שינה מלא מרהיטי לחם מחוזקים בברזל- כולל מיטה ומנורת שנדלייר ענקית!!
"הלחם" כתב דאלי באוסף זיכרונותיו מ-1942, "הוא אחד הנושאים שמאז ומתמיד היוו אובססיה ופאטיש בעבודתי, ושלו תמיד נשארתי נאמן ". גם ביצי הענק על הגג הן נושא החוזר על עצמו בעבודתו של האמן ,שגדל במשפחה קתולית ושילדותו לוותה בסמל הביצה, המסמלת בנצרות את הרחם והלידה המחודשת. על כן הוא הרבה להשתמש בדימוי הביצה כסמל לתקווה ואהבה. 



"Bread has always been one of the oldest fetishistic and obsessive subjects in my work, the one to 
which I have remained the most faithful.”

Salvador Dalí, The Secret Life of Salvador Dalí  (1942)  —



עושה חשק לארוחת בוקר.

הפלאים והמוזרויות רק הלכו וגברו עם כניסתנו לחצר הפנימית של המוזיאון, ונוכחנו לראות שעל קירות החצר מתנוססים פסלוני זהב דמויי אדם ועל המרפסת ניצבים פסלים לבושים בחליפות צוללנים.


מייצגים סוריאליסטיים ופסלי זהב בחצר הפנימית

וכמובן- צוללן על המרפסת


דאלי, שהתחנך על ברכי אומנות הרנסאנס, הושפע מאוד מדמות האלה היוונית וונוס. ביצירותיו ניכר שהוא מרבה לשלב דמות זו עם רעיונות המודרניזם של שנות ה-20 כגון: מיקומו של האדם בעולם ותחושת ריקנות הקיום. שילוב ביזארי זה מתבטא במיצג המרכזי בחצר הפנימית, בו נראית דמותה של וונוס מברזל העומדת בתנוחה האופיינית לישו. אך במקום להעניק לה הילה דתית, דאלי העמיד אותה על שלדת מכונית שחלונה שבור ובתוכה יורדות טיפות גשם על ראשו של הנהג כמטאפורה למציאות הפוכה.

ונוס על מכונית

דמותה של וונוס חוזרת על עצמה גם בפסל "ונוס עם מגירות" שפיסל ב- 1936, וגם בציור מאוחר יותר בו מופיעה אישתו גאלה דאלי בדמות וונוס של בוטיצ'לי המוקפת שחפים. 


"ונוס עם מגירות"- סאלבדור דאלי, 1936

גאלה דאלי כוונוס

נטייה לשימוש בסממנים דתיים בכיוון הביזאר התחילה אצל דאלי כבר בגיל צעיר כאשר הוריו לקחו אותו לבקר את קברו של אחיו שמת בטרם סלבאדור דאלי נולד. בסיום הביקור הצהיר הילד הרך בפני הוריו המבועתים שהוא מאמין כי הוא גלגולו החדש של אחיו המת. ואכן, שום דבר לא יכול לגרום למבקר במוזיאון להרגיש יותר קטן או חסר אונים אל מול כוחות עליונים כמו כניסה לחדר הסבה פנימי בו רגליים של אלים דורכות על התקרה. אם אי פעם הרגשתם שדורכים עליכם נסו להעביר כמה דקות מתחת לתקרה הזו...





דאלי שילב את סגנון הרנסאנס עם סגנון ה"קוביזם", שאותו למד אך ורק מהסתכלות במגזיני אומנות משנות ה-20. הרגע המכונן בחייו הגיע ב- 1926 כאשר הזדמן לו לבסוף לפגוש את אבי הזרם הקוביסטי- פאבלו פיקאסו בכבודו ובעצמו, ומשם הדרך לציור גוף אנושי שנראה כמו קופסת קרטון הייתה קצרה.


תפיסת האדם והטבע עפ"י דאלי

"אני מצייר תמונות שגורמות לי למות מאושר" כתב דאלי על ציוריו. "אני יוצר מתוך ניטרליות גמורה, כמעט מבלי לדאוג לתחום האסתטי". 





"I am painting pictures which make me die for joy, I am creating with an absolute naturalness, without the slightest aesthetic concern, I am making things that inspire me with a profound emotion."


-       Salvador Dalí: Dalí and Surrealism

 לי זה דווקא קצת הזכיר את "הייצור" מסדרת הקומיקס "ארבעת המופלאים"...  

גם הוא סוג של קוביסט...


ביציאה מאותו החדר מתנוססת יצירתו המפורסמת והסוריאליסטית ביותר: "התמדתו של זיכרון", או כמו שרובנו נוטים לקרוא לה: "השעונים הנוזלים".  השעונים הנוזלים בציור מסמלים את התנגדות אומני המודרניזם לרעיון שהזמן הוא קבוע וליניארי... מעניין מה איינשטיין היה אומר?


"התמדתו של זיכרון"- סאלבדור דאלי, 1931

אולם ניכר שאת העבודות המתוחכמות יותר שלו הקדיש דאלי לאשתו גאלה. גאלה דאלי נולדה ב- 1884 בשם אלאנה איבאנובה דיאקובנה, בעיר קאזאן שבאימפריה הרוסית הצארית, וזכתה לכינוי "גאלה" על-ידי דאלי עצמו. השניים נישאו ב- 1934.


דמותה של גאלה בציורים סוריאליסטיים

"גאלאתיה של הספירות"- סאלבדור דאלי, 1952

 הייצוג המרהיב ביותר של דמותה של גאלה מופיע בציור המתנוסס בחלל המרכזי של המוזיאון. בציור נראית דמותה העירומה של גאלה מתבוננת מהחלון לעבר האופק. אולם כשמתרחקים כ-20 מטרים מהתמונה מתגלה דמותו של הנשיא האמריקאי אברהם לינקולן.




תמונה זו שצוירה ב-1977 נוצרה בטכניקה שנקראת "ליתוגרפיה" או "הדפס אבן". מדהים לחשוב שדאלי הגדיל לעשות שימוש בטכניקת צילום המבוססת על פיקסאלים.
אין ברצוני לפאר יתר על המידה את נשות העדה שלי, אבל מעניין לחשוב שגם דאלי וגם פיקאסו פיתחו את סגנון העבודה המוזר וייחודי ביותר שלהם לאחר שנישאו לנשים רוסיות. חומר למחשבה...

והייתה עוד אישה אחת שוודאי הדירה שינה מעינו של דאלי- כוכבת הקולנוע האמריקאית משנות ה-20 מיי ווסט, לה הקדיש דאלי חדר שלם! הרהיטים בחדר- כולל הספה בצורת השפתיים והאח בצורת אף- יוצרים ביחד את פניה המפורסמות של ווסט.


חדר "מיי ווסט"- מייצג. סלבאדור דאלי, 1974

ואיך אפשר בלי הזווית היהודית: ב- 1968 בתערוכה שנקראה "עלייה: לידתה המחודשת של ישראל", הקדיש דאלי במתנה לממשלת ישראל,  את פסל מנורת הברונזה המוצב כיום בשדה- התעופה בן גוריון. דאלי, שטען תמיד לזיקה לעם היהודי בשל יהדותו (המשוערת) של סבו, כתב בתחתית הפסל את ההקדשה הבאה:  "אני יוצר את המנורה לכבודכם, העם היהודי- העם הנבחר, בניהם של אברהם, יצחק ויעקוב- על נחישותכם לשמר את המסורת ועל השמחה שלכם בחגיכם..."

גרסה מוקדמת למנורת הברונזה המפוסלת


"You Jewish people, the chosen ones, sons of Abraham, Isaac and Jacob, for your determination to maintain traditions, for the joy you celebrate and sanctify your festivities with, I created this “Menorah'…"

- A Letter to The Jewish People From Salvador Dali (1968)- 



אבל הרגע שבו ליבי באמת החסיר פעימה היה כשחלפתי על פני תצוגת התכשיטים בעיצובו של דאלי. אור היקרות של תכשיטי הזהב, היהלומים והפנינים, השתקף מבעד לארונות הזכוכית והתעצם אודות לנורות הקטנות שהאירו מסביבם, עד 
 כדי כך שמראם היה כמעט מסנוור ומדהים מדי

דגי זהב נחים על אלמוג. משובץ יהלומים


תירס משובץ אבני אודם

דאלי החל את עיצובי התכשיטים שלו ושיבוצם באבני יקרות בשנות ה-50. וכשנשאל באותה תקופה על זיקתו לכל הנוצץ, טען בכל תוקף שאהבתו ל: "כל דבר מוזהב ומפואר", נובעת משורשיו העותמאניים וכי זו גם הסיבה שהוא חובב את העושר שבסגנון הלבוש הערבי הקדום.  אם כי, גם בתכשיטיו כמו בציוריו, ההשפעות הניכרות הן דווקא מהתרבות היוונית ומהדת הנוצרית. 

תכשיט בהשראת "ביצת הפסחא" הנוצרית

 ראשה של מדוזה- המיתולוגיה היוונית. יהלום, פנינה, ושיבוצי אבני ברקת

אין ספק שגולת הכותרת, הן מבחינה עיצובית והן מבחינה טכנית, הוא תליון ענק העונה לשם "הלב המלכותי".  את תליון הלב המוזהב  הזה עיצב דאלי עבור מלכת אנגליה בכבודה ובעצמה לרגל חגיגות הכתרתה ב-1953. הייחוד האמיתי בתכשיט הוא שריר הלב האנושי הקבוע בתוך התליון והעשוי אבני אודם, שכן בתוך התכשיט נמצאת משאבה מכאנית זעירה המאפשרת לשריר לפעום כמו לב אמיתי- תאווה לעיניים.



יצירותיו של דאלי הן חגיגה של דמיון ורוח- שילוב מענג של רוחניות עם גשמיות. את התמונות מהמוזיאון אזכור עוד שנים רבות, ולכם מומלץ לבקר בתערוכת דאלי:  22.03-06.04 במרכז הקונגרסים בחיפה.










יום שישי, 1 במרץ 2013

My Edwardian Wedding: Or "The Tempest"


העובדה שאני חיה ונושמת היסטוריה היא לא ממש חדשה מרעישה למי שמכיר אותי. אבל הסיפור של איך הצלחתי לשלב את הסגנון ההיסטורי האהוב עלי ביום החשוב ביותר בחיי וזאת על רקע סופה הרסנית, ביטולים תכופים, וגנראטור חירום אחד- זה לדעתי כבר שווה פוסט!

ההשראה

אבל הבה נתחיל מההתחלה: שלב הפנטזיות. לאחר שגמעתי בשקיקה את שלוש העונות של Downton Abbey ("אחוזת דאונטון") , או כמו שאני נהנית לקרוא לזה- "הפורנו של אריאלה", עצתי רצתי לספרי ההיסטוריה ופסקתי שהחתונה שלי תושפע, רובה ככולה, מהתקופה האדוארדיאנית באנגליה!


Downton Abbey

טוב, אני מודה שלא המצאתי את הגלגל בכל הקשור להשפעות סגנון מתחילת המאה ה-20 שכן עם שידור סדרות מופת כמו Downton Abbey ועלייתה לאוויר בארה"ב של הדרמה התקופתית החדשה "Mr. Salfridge" ברשת PBS, תקופת טרום מלחמה"ע הראשונה באנגליה נראית טוב מתמיד.  


ג'רמי פיבן (ארי מ"הפמלייה") כבעליה של חנות הכולבו הלונדונית "סאלפריג'ז".

התקופה האדוארדיאנית מתייחסת לשנים שבין 1901- 1911 – תקופת שלטונו של המלך אדוארד (בנה ויורשה של המלכה ויקטוריה).  השנים הללו היו שנים מרתקות מבחינת אופנה וסגנון, ובפרט מבחינת אופנה נשית. היו אלה שנות מעבר בין העידן הוויקטוריאני השמרני לבין שנות ה-20 הפרועות: מלחמה"ע ה- I גירדה את הפתח, ונשים החלו להתפתח ולגלות עולמות חדשים של שוק עבודה וזכות הצבעה.

השפעות על עולם האופנה

מאז שהפכו הדרמות התקופתיות למשפיעות על תרבות הפנאי, עולם האופנה לא נשאר אדיש, וגם המעצבים הגדולים בעולם מיהרו לקפוץ על רכבת הקיטור: כבר בשנה שעברה עיצבה המעצבת האנגלייה ויויאן ווסטווד קולקציה לסתיו/חורף 2012 בה הולבשו הנשים בחליפות גבריות משובצות עם בלייזרים ווסטים על-פי הסגנון של תחילת המאה ה-20. בתצוגת סתיו/חורף 2013  של המעצב לואי וויטון נבנתה התפאורה כתחנת רכבת מאותם ימים, והדוגמנויות הולבשו ב"חליפות מסע" בעלות כובעים רחבי שוליים ומעילים ארוכים ולוו על-ידי סבלים במדים.



                                  ויויאן ווסטווד- בגדי נשים בהשראת חליפות הגברים האדוארדיאניות.
                                                                       סתיו/חורף 2012

                                



חליפות נסיעה נשיות על רקע רכבת קיטור. לואי ויטון: סתיו/חורף 2013.

נשים באותן שנים נטשו את השמלות הכבדות והמורכבות של המאה ה- 19 ועברו לתלבושת נוחה יותר שכללה חולצות תחרה או כותנה דקה בעלות צווארון גבוה, שנאספו היטב בקו המותן על-ידי חגורת עור עבה, וחצאיות ישרות וארוכות שהיוו שינוי משמעותי מהקרינולינות הנפוחות של המאות הקודמות.


בדים רכים וגזרות ישרות. דגמי שמלות משנת 1911


נערה אדוארדיאנית שפגשתי במקרה במסיבה.

החתונה

מרגע שלב תכנון החתונה ידעתי ששמלת החתונה שעליה חלמתי בערך מאז שידעתי את צמד המילים "אופנה עילית" ו"קו מותן" (כלומר- גיל 6...) תיראה בדיוק כמו שמלת נשף מתחילת המאה ה-20 .פירוש הדבר שעלי להתמקד בבדים עדינים כגון משי או שיפון וליצור חלק עליון מתחרה, הנופל על הכתפיים כשכמייה ע"פי מיטב הסטיילינג של אותם הימים.


איפור: יעל דרוקמן. שיער: רואי דניאל

                                  משמאל: ההשראה- תמונת שחקנית תיאטרון אנגלייה משנת 1908
                                  מימין: אני ביום החתונה. צילום: מיכל רביבו


אבל אז הגיע השלב הקשה יותר- שלב הביצוע. מאחר שבתוך עמי אני חיה, הבנתי מהר מאוד שאין לי כל כוונה להפקיר את הוויז'ן שלי בידי מעצב בעל חשיבות עצמית נפוחה שכלל אינו מכיר אותי (ועוד להיפרד משלושה חודשי משכורת בתהליך). מה גם שממש לא היה לי כוח להתחיל להסביר את פירוש המונח "אדוארדיאני" לכל בעלת סלון כלות בארץ. על-כן החלטתי לקחת את הסיכון: לשרטט לבד את הדגם הרצוי (עד כמה שיכולות השרטוט שלי אפשרו), לעצב את השמלה בעצמי ולעבוד עם תופרת. ואכן, בעזרתה של תופרת חביבה (וסבלנית- מאוד מאוד סבלנית) מהרצלייה בשם לאריסה נפרונט  עיצבתי לי את הגרסה שלי לשמלת החתונה שכל אחת מהגברות לבית קרולי היו שמחות ללבוש באחוזתן המפוארת.

אגב, עיצוב עצמי של השמלה, קניית הבדים ברחוב אלנבי בת"א, ועבודה עם תופרת, התבררו כאופציה זולה פי 3 מהסתמכות על טעמו של מעצב ידוע כלשהו שקרוב לוודאי היה מטביע את חלומי בים האגו של עצמו.



ההשראה: צבעי פסטל עדינים בעיטור שכמיות תחרה. דגמים משנות 1905-1908


התוצאה: שמלה בעיצוב אישי. צילום: מיכל רביבו




קו המותן הזעיר בו התהדרו נשים לפני כמאה שנים, היה לרוב תוצאה של שילוב בין מחוך תחתון שנבנה מעצמות לווייתנים וסרט משי בחלק העליון של השמלה שתפקד כחגורת מותן. אני העדפתי לרחם על הלווייתנים (ובעיקר על הסרעפת שלי...) ולהדגיש את המותן בעזרת חגורת סאטן עבה וגמישה, שנתפרה לשמלה ונתפסה מאחור עם שני ווים.


עם אחייניתי היפה דניאל. צילום: מיכל רביבו.

ובכן, השמלה ה"אדוארדיאנית" שלי הייתה מוכנה, השולחנות במקום האירוע כוסו במפות בצבע קרם ומפיות זהובות שלא היו מביישות את ליידי צ'טרלי עצמה (לא שהרבה דברים ביישו אותה...), וזר וורדים חיוורים הוזמן עבורי. אך אז התעוררתי בבוקר וגיליתי טפטוף בחוץ.

"טוב..." חשבתי לעצמי בגאווה "גשמי ברכה לפני החתונה זה אות משמיים... שעתיים שלוש וזה עובר". אלה שליקום היו תכניות אחרות בשבילנו וביום שלפני היום הגדול מצאתי את עצמי דבוקה לתשדירי מזג האוויר, כוססת בהיסטריה את המניקור הטרי שלי, ומקשיבה למשפט שאף אחד- אבל אף אחד!- לא רוצה לשמוע יום לפני חתונתו: "זו הסופה החזקה ביותר שהכתה בנו מעל עשור! הישארו בבית!" – תודה לך דני רופ, אולי יש לך כמה עשרות אלפים להלוות לי כדי לכסות את המנות?? חברים טובים התקשרו לעודד אותי אך הוסיפו בזהירות שאולי כדאי לי לארגן אוטובוסים לכל האורחים. בני משפחה קרובים התקשרו לשאול אם אני בטוחה שאני רוצה להמשיך עם האירוע (כן זוהי המשפחה שלי...), ואחרי מנת וואליום ושלושה שוטים של פינלנדיה עדיין לא יכולתי שלא לראות את החלום האדוארדיאני שלי עף ברוח הסערה.


השולחן הערוך והעיצוב הוינטג'י שכמעט חלפו עם הרוח. "וילה סוקה". צילום: מיכל רביבו
אולם כאן נכנסו לפעולה כל האנשים הטובים שעזרו לנו לא רק לקיים את חתונת חלומותינו למרות  התנגדותם החריפה של גורמים עליונים כלשהם: והראשונים להודות להם הם המאפרת יעל דרוקמן והספר רואי דניאל. התכנית המקורית הייתה שאגיע לסלון שלהם בנווה צדק, אולם משנחסם כביש איילון התקשרתי אליהם, משתנקת בהשפעת כדורי ההרגעה (כן כן "כדורי" ברבים!) והסברתי שאין סיכוי שאוכל להגיע. הם הרגיעו אותי שהכול בסדר והבטיחו שיעשו כל מאמץ להגיע אלי. וכך, ביום המחרת, בהתראה של פחות מיום, התגברו יעל ורואי על אילוצי מזג האוויר והגיעו לבית אימי ברעננה.

השיער נאסף לתסרוקת גלית ורכה, ועוטר בוורד גדול בצבע פודרה, שנצמד בעדינות ליד האוזן בהשראת תמונות שחקניות האנגליות של תחילת המאה ה-20, שתמיד נראו בעיני כמו פיות יער קסומות. האיפור המודרני המעושן, לעומת זאת, הוסיף למראה הקלאסי קריצה למאה ה-21.


תסרוקת ההשראה

התוצאה שלי: תסרוקת קלאסית עם איפור מודרני.
איפור ושיער: יעל דרוקמן ורואי דניאל. צילום: מיכל רביבו.


אולם שום דבר לא אמר "חתונה אנגלית פסטורלית" כמו האווירה שיצר המקום שבו בחרנו להתחתן- "וילה סוקה" במושב בני-ציון. הבחירה ב"וילה סוקה" הייתה פשוטה ביותר, שכן המקום ענה על כל הבקשות שלנו: קרוב לבית, בעל מראה כפרי פסטורלי, מטבח מצוין, וחלל קטן ואינטימי שאכלס בצורה מושלמת את 150 האורחים בחותנתנו הקטנה.


המראה הקסום של המקום אפשר לנו להימלט מהגשם ולערוך את צילומי החתונה בפנים, כשאנו אפופים אור נרות צהבהב ורהיטי עץ בסגנון עתיק. זהו אגב פתרון מושלם למי שאינו רוצה לבזבז את היום בנסיעות לאתר הצילומים: אם עיצוב המקום הוא לטעמכם והתאורה בו טובה, עזבו את ריצות יום הצילומים ופשוט הצטלמו במקום כשעתיים לפני קבלת הקהל. גם צוות המקום דאג שיהיה לנו חם ונעים, וארגן גם לנו וגם למלווים צלחות גדושות בסינטות מעושנות, נתחי דגים היישר מהתנור וירקות טריים, כך שעד שהתחילה קבלת הפנים היינו שבעים, רוויים ומאושרים.


שבעים ומאושרים. אווירה חמימה בלילה קר. "וילה סוקה". צילום: מיכל רביבו


האווירה החמימה ב"וילה סוקה" הוציאה את המיטב ממזג האוויר הגשום. בזמן שהרוח הכתה בתקרת החורף הבנויה מסביב לגן, אנחנו והאורחים נהנינו ממראה הצמחייה המלפפת את קירות הגן האטום שהואר בעשרות נורות קטנות ויצר מראה שאחד מחבריי הקרובים כינה: "יום ההולדת של בילבו באגינס!" (דמות מ"שר הטבעות").


"נראה כמו יום ההולדת של בילבו באגניס!". "וילה סוקה". צילום: מיכל רביבו


ברצוני להקדיש שורות אלה גם כדי לומר תודה לצלמת הפורטרטים המנוסה, מיכל רביבו, שהבינה בדיוק את הסגנון שלי ויצרה תצלומים שנראו כאילו נלקחו מעידן אחר. כך צלחנו אני ובעלי את הסערה המשתוללת והצלחנו לקיים אירוע שלא רק הגשים את פנטזיית החתונה שלנו, שימר את הסטייל הייחודי שלנו והרשים את האורחים שהגיעו כל הדרך מאנגליה, אוסטרליה ובלגיה, אלא גם אפשר לנו להמשיך לחגוג- אפילו  אחרי שהרוח החזקה הפילה את מערכת החשמל- ממש בסיום החופה- וצוות המקום המיומן הפעיל גנראטור חירום. 



החשמל נפל ואנחנו ממשיכים לרקוד. צילום: מיכל רביבו

מאז, המשיך היקום להוכיח לי שעצם זיווגי מאיים עליו: זה התחיל בהוריקן אימתני שפקד את ארה"ב בזמן שהיינו שם בירח- דבש והתקדם לכיוון פלורידה ממש בימים האחרונים לפני הטיסה, המשיך בהתפטרותו של מנהיג העולם הקתולי (לראשונה מזה 600 שנה) ביום בו חזרנו לארץ, והסתיים בדחיית כל הטיסות בשל ההוריקן.... כל זה גורם לי לתהות מה יהיה גורל כדור-הארץ ביום שבו אלד ילד, אבל מה שבטוח הוא שאת הברית/ה נחגוג בסגנון הוויקטוריאני.